به نام خداوند جان و خرد

موضوع : کنکور و ادامه تحصیل

  امیدوارم که تاکنون برای قبولی در آزمون کاردانی تلاش خود را انجام داده باشید و اگر هم که تا به حال دست روی دست گذاشته اید به فکر درس خواندن بیفتید...
اما تابه حال برای قبولی در این کنکور چه کرده اید؟؟؟
اصلا هدف شما قبولی در کنکور سراسری است یا آزاد؟؟؟ یا شاید هم علمی کاربردی؟؟؟
آیا برای خود یک هدف روشن از آینده تحصیلی خود مصور کرده اید؟
آیا برای درس خواندن برنامه ریزی کرده اید؟
یا می خواهید با همین اطلاعات خود بر سر جلسه کنکور حاضر شوید؟...


مراحل لازم برای شروع به كار :
1- برای خود یک برنامه ریزی تحصیلی بر حسب توانایی های خود تدوین کنید. یادتان باشد که برنامه ریزی رکن اصلی رسیدن به هدف است...
2- همراه با خواندن دروس هنرستان از جمله برنامه نویسی ، شکه ، بانک اطلاعاتی و سخت افزار که عمده آنها در سال سوم هستند ، تست آن ها را هم بزنید...
3- کنکور را جدی بگیرید... به خود مغرور نباشید... یادتان باشد که ممکن است کسانی از شما زرنگ تر هم باشند... پس به جای خود مطمئن نباشید و آن را با تلاش و کوش خود حفظ کنید...
4-  دانشگاه های سراسری را هدف بگیرید و دیگر دانشگاه ها را در اولویت های بعدی قرار دهید...
5- از انتخاب واژه شبانه نترسید... باور کنید کلاس های دوره‌های شبانه هم مانند روزانه‌ها در صبح برگزار می‌گردد. کسانی را دیده‌ام که به دلیل تصور واهی‌ای که از نام این دوره دارند و فکر می کنند که باید شب به دانشگاه بروند اصلا شبانه را انتخاب نمی کنند...!!!
6- بهترین منبع کنکوری همان کتاب های شما اند... پس اگر به فكر خرید کتب کمک درسی نیستید به کتاب های خود اکتفا کنید و بدانید که بهترین منبع را در دست دارید...
کسانیکه می گویید اگر امسال نشد سال دیگه به یاد داشته باشید که اغلب کسانیکه سال اول را قبول نمی شوند انگیزه ای برای سال دوم ندارند
زیرا: از محیط درس خواندن خارج می شوند و به کارهای حاشیه ای می پردازند. به رفتن به بازار کار فکر می کنند و...
البته منظور همه نبودن ، چه بسا کسانی بودند که با پشتکار فراوان در سال دوم به رتبه های خوبی دست یافتند. نمونه اش نفر اول آزمون کاردانی به کارشناسی87.
اما چه بهتر كه در همین سال اول قبول شوید و پله های ترقی را هرچه زودتر طی کنید...
یادتان باشد : وقتی که می خواهید بخوابید ، ممکن است کسانی باشند که هنوز چشمان خود را برای فراگیری علم و دانش نبسته باشند ، پس شما هم برای رسیدن به قله های موفقیت اندکی بیشتر بیدار بمانید تا عقب نمانید...
شاید کمی سخت باشد ، اما نتیجه شیرینی دارد...

زمينه هاي ادامه تحصيل در رشته هاي فني وحرفه اي
الف ): با شركت و موفقيت در كنكور كارداني پيوسته وارد مراكز آموزش عالي از جمله دانشگاه آزاد اسلامي- آموزشكده هاي فني و مهندسي شده و موفق به اخذ مدرك كارداني مي گردند
ب ): فارغ التحصيلان فني و حرفه اي بعد از گذراندن دوره كارداني مي توانند بدون گذراندن دوره پيش دانشگاهي در كنكور سراسري شركت نموده و در صورت موفقيت وارد مراكز آموزش عالي شده و موفق به اخذ مدرك كارشناسي شود
نكته خيلي مهم:
دانش آموزاني که تا پايان شهريور ماه موفق به گذراندن کليه واحد هاي درسي نشده بودند تنها در صورتيکه در کد رشته هايي پذيرفته شوند که در بهمن ماه پذيرش داشته باشند اجازه ثبت نام خواهند داشت. ( حتي اگر در دي نيز ديپلم بگيريد مي توانيد داشگاه برويد )


جدول رئوس آزمون دولتي:

عناوين

تعداد سوالات

ضرايب

منابع

بانك اطلاعاتي

10

15

بانك اطلاعاتي

مباني رايانه و سخت افزار

15

15

مباني رايانه و سخت افزار

سيستم عامل

15

15

سيستم عامل 1 و 2

برنامه سازي

20

15

برنامه سازي 1و2و3

شبکه های کامپیوتری

10

15

شبکه های کامپیوتری

زبان و ادبيات فارسي

20

2

زبان و ادبيات فارسي 1 و 2

زبان عربي

20

1

عربی 1و2

دين و زندگي

20

1.5

دين و زندگي 1و2و3

زبان خارجه

20

1

زبان خارجه 1و2

ریاضیات

20

4

ریاضی 1و2

فيزيك

15

2

فیزیک 1

شيمي

15

2

شيمي 1

 

نكته : با توجه به اينكه هنرجويان هنرستاني در دروس عمومي اكثرا ضعيف مي باشند با برنامه ریزی مناسب و مطالعه دروس عمومي مي توانيد نتايج خوبي كسب نمائيد.


دانستنيهاي دانشگاه:
آموزشکده هاي فني و حرفه اي:

آموزشکده هاي فني و حرفه اي ، يک واحد آموزش عالي است که با مجوز وزارت علوم ، تحقيقات و فن آوري ، تحت وزارت آموزش و پرورش اداره مي شود و مجري دوره هاي کارداني مي باشد.
دوره هاي تحصيلي: شامل دوره هاي روزانه و شبانه مي باشد.
مقطع تحصيلي: مقطع تحصيلي در اين دوره ، کارداني مي باشد و طول مدت تحصيل براي دوره روزانه 2 تا 3 سال و براي دوره شبانه حد اکثر 5/3 سال پيش بيني مي شود. کليه مقررات آموزشي مطابق آيين نامه آموزشي ساير دانشگاهها مي باشد.
شرايط اختصاصي: دارا بودن گواهينامه پايان دوره تحصيلات متوسطه نظام جديد (ديپلم) در يکي از شاخه هاي فني و حرفه اي و کاردانش تا پايان شهريور ماه سال تحصيلي جاري.
مقررات وظيفه عمومي: داوطلبان مرد در طي دوران تحصيل ( روزانه يا شبانه) مي توانند به شرط نداشتن غيبت تا قبل از پذيرفته شدن در آزمون و هرگونه ممنوعيت قانوني ديگر ، از معافيت تحصيلي استفاده کنند.
هر داوطلب منحصرا ميتواند در يک رشته امتحاني ، متناسب با ديپلم خود شرکت نمايند. ضمن آن که مجاز خواهد بود حد اکثر 15 کد رشته محل تحصيلي را اعم از دوره هاي روزانه يا شبانه ، مرتبط با همان رشته انتخابي در فرم ثبت نام درج نمايد.
نظام آموزش در تمام دانشگاههاي كشور مبتني بر نظام واحدي است. در نظام واحدي، ارزش هر درس با تعداد واحدهاي آن درس سنجيده مي شود و قبولي يا عدم قبولي دانشجو در يك درس، به همان درس محدود است.
دوره كارداني بين 68 تا 72 واحد درسي مي باشد. هر واحد درس، مقدار يا ميزان درسي است كه مفاد آن به صورت نظري 16 ساعت، عملي (يا آزمايشگاهي) 34 ساعت، كارگاهي (يا عميات ميداني) 51 ساعت، كارآموزي و كارورزي (يا كار در عرصه) 68 ساعت، در طول يك نيمسال تحصيلي(يا دوره تابستاني) و طبق برنامه مصوب شوراي عالي برنامه ريزي تدريس مي شود. در مورد رشته هايي كه داراي پروژه هستند مدت اجراي پروژه متناسب با واحد آن، توسط استاد مربوط تعيين مي شود.
هر سال تحصيلي مركب از دو نيمسال تحصيلي و عندالزوم يك دوره تابستاني است و هر نيمسال تحصيلي شامل 16 هفته و هر دوره تابستاني شامل 6 هفته آموزش است. البته مدت امتحانات پاياني نيمسال با پايان دوره تابستاني جزو مدت آموزش محسوب نمي شود.
تمام دانشگاهها موظفند برنامه هاي درسي مصوب شوراي عالي برنامه ريزي را اجرا نمايند. ترتيب دروس با رعايت پيشنيازها، روش تدريس، و جابه جا كردن ريز مواد و طرح مطالب جديد در يك درس و انتخاب منابع بر عهده دانشگاهها است.
دانشجوياني كه در يك نيمسال تحصيلي دو درسي را اخذ كرده باشند كه يكي از آنها همنياز درس ديگر باشد، مجاز نيستند كه درس همنياز را حذف اضطراري كنند.
دانشگاهها مي توانند، در صورت لزوم، به تشخيص گروه آموزشي، در هر رشته، در دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته تا 10 ساعت به عنوان حل تمرين به ساعات تدريس رشته، در طول دوره بيفزايند.
هر دانشجو مي تواند در هر نيمسال تحصيلي حداقل 12 و حداكثر 20 واحد درسي را انتخاب كند.
در آخرين نيمسال تحصيلي، دانشجو از رعايت شرط انتخاب حداقل 12 واحد معاف است.
اگر دانشجويي در يك نيمسال ميانگين كل نمراتش حداقل 17 باشد مي تواند با نظر دانشگاه در نيمسال بعد حداكثر تا 24 واحد درسي را انتخاب كند.
دروس پيشنياز:
آن دسته از پذيرفته شدگان آزمون سراسري ورودي دانشگاهها در دوره هاي كارداني، كارشناسي و كارشناسي ارشد پيوسته در همه رشته هاي تحصيلي كه نمره خام امتحان آنها، در آزمون ورودي، در يك يا چند درس، به تشخيص شوراي آموزشي دانشگاه پذيرنده، از حد نصاب معيني كمتر باشد،‌ موظفند حسب نياز رشته دروسي را كه آن دانشگاه تعيين مي كند به عنوان دروس جبراني يا (پيشنياز دانگاهي) علاوه بر دروس مندرج در برنامه مصوب بگذرانند.
حداكثر مدت مجاز تحصيل در دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته 3 سال و در دوره هاي كارشناسي پيوسته 6 سال است. در صورتي كه دانشجو نتواند واحدهاي دوره را در حداكثر مدت مجاز تحصيل با موفقيت بگذراند از دانشگاه مربوط اخراج مي شود..
جزئيات پذيرش بدون کنکور دانش آموزان در دوره کارداني
اين آئين نامه در دوره هاي کارداني شامل رتبه هاي اول تا سوم نهايي جشنواره هاي ملي و بين المللي، نفر اول مسابقه ها و جشنواره هاي معتبر علمي بين المللي، رتبه هاي اول تا سوم کشور مسابقه هاي دانش آموزي " فني حرفه اي و کشاورزي" و نيز مسابقه هاي دانش آموزشي "علمي کاربردي هنرستان هاي کاردانش" براي ورود به آموزشکده هاي فني و حرفه اي، دانشگاه جامع علمي کاربردي و موسسات آموزش عالي غيردولتي غيرانتفاعي و رتبه هاي اول تا سوم مسابقات جهاني مهارت مي شود.


مدارك‌ لازم‌ براي‌ ثبت‌ نام‌ از پذيرفته‌شدگان:
1- اصل ‌‌مدرك ‌‌ديپلم‌ متوسطه ‌‌نظام‌‌ جديد يا گواهي ‌‌موقت ‌‌پايان ‌‌تحصيلات‌ متوسطه‌ نظام‌ جديد در يكي‌ از شاخه‌هاي‌ كاردانش‌ يا فني‌ و حرفه‌اي ‌صادره ‌از محل‌ تحصيل‌ مبني ‌بر گذراندن96 واحد درسي‌ در دوره ‌سه‌ساله‌، كارورزي و كارآموزي حداكثر تاپايان‌ نيمسال اول‌ سال تحصيلي88 - 1387 كه به تاييد اداره آموزش وپرورش منطقه رسيده باشد .
2-  اصل‌ مدرك‌ ديپلم‌ متوسطه‌ نظام‌قديم‌ آموزش‌ متوسطه‌ يا گواهي‌ موقت‌ پايان‌ تحصيلات‌ نظام‌ قديم‌ ( هنرستان‌ ) مبني‌ بر گذراندن‌ كليه‌ دروس‌چهارساله حداكثر تا پايان نيمسال اول‌ سال تحصيلي88 - 1387 و يا ارائه گواهي‌نامه ديپلم دوره چهاره ساله هنرستان.
3-  اصل‌ شناسنامه‌ و دوبرگ‌ فتوكپي‌ ازتمام‌ صفحات‌ آن .
4- شش قطعه‌ عكس‌ 4×3 تمام‌ رخ‌ تهيه‌ شده‌ درسال‌جاري‌ .
5-  فيش پستي درخواست تاييديه تحصيلي ديپلم به موسسه محل قبولي .
6-  داوطلبان‌ مرد لازم‌ است‌ مدراكي‌ راكه‌ وضعيت‌ نظام‌ وظيفه‌ آنان‌ را با توجه‌ به‌ بند 3-2 مندرج‌ در صفحات 5 و 6 دفترچه‌ راهنماي‌ آزمون‌ كارداني‌ نظام‌ جديد آموزشكده هاي فني وحرفه اي مشخص‌ كند، ارائه‌ نمايند.


دوره هاي کارداني پيوسته بدون آزمون دانشگاه آزاد:
دوره هاي کارداني پيوسته بدون آزمون اين دانشگاه براي اولين بار از تير ماه 84 اجرا و دانشگاه اقدام پذيرش دانشجو بر اساس شرط معدل نمود. ضمن آنکه در ماه آذر 84 نيز ثبت نام مجدد انجام گرديد.(تا سال 85 ثبت نام اين آزمون هر ساله 2 بار صورت پذيرفته است اما در سال گذشته آزمون ورودي گرفته شد. ثبت نام در اين دوره‌ها خاص فارغ التحصيلان کاردانش و فني حرفه اي مي باشد.
تبصره 1: علاقه مندان به رشته تربيت بدني مي توانند بدون توجه به نوع ديپلم خود در رشته تربيت بدني ثبت نام کنند.
تبصره 2- دارندگان مدارک تطبيقي ( که معدل کل ديپلم براي آنان منظور نميشود) مجاز به ثبت نام در دوره کارداني پيوسته نمي باشند. البته در همين جا لازم به ذکر است که اينگونه افراد به استناد راي جلسه شوراي عالي آموزش و پرورش مي توانند نسبت به رفع اين مشکل برابر ضوابط اقدام نمايند.
داوطلبان هنگام ثبت نام نبايستي از نظر نظام وظيفه منعي داشته باشد همچنين بر اساس آخرين اعلام وظيفه عمومي در دي ماه 85 داوطلبان متقاضي ورود به دوره هاي تحصيلي بدون آزمون نمي توانند از معافيت تحصيلي برخوردار شوند. که در اين خصوص ممکن است در آينده تغييراتي به وجود آيد.
داوطلبان در هنگام ثبت نام حداکثر مي توانند 2 کد رشته محل را از بين رشته محل هاي موجود متناسب با ديپلم خود انتخاب کنند . ضمن آنکه انتخاب سوم آنها در صورت تمايل داوطلب با انتخاب دانشگاه خواهد بود.
به منظور کمک به داوطلبان در انتخاب رشته محل ها ، در دفترچه راهنما ، جدول راهنماي معدل به صورت تقريبي در نظر گرفته شده است تا داوطلب بتواند با توجه به معدل دوره متوسط خود انتخاب واقع بينانه تري داشته باشد.
پذيرش دانشجو در تمامي آموزشکده هاي سما در مقطع کارداني پيوسته مطابق قانون بايد بدون کنکور باشد.

دانشگاه جامع علمي- کاربردي:
هدف از دوره هاي دانشگاه علمي- کاربردي ارتقا دانش افراد و ايجاد مهارتهاي لازم براي احراز شغل و حرفه مناسب مي باشد.
براي گزينش دانشجو در هر يک از کد رشته هاي تحصيلي ، امتياز کل بر اساس عواملي نظير سنوات اشتغال مرتبط با رشته انتخابي ( مختص داوطلبين متقاضي سهميه شاغلين) مرتبط بودن نوع ديپلم با رشته انتخابي، بومي بودن، سهميه ايثار گران ( در صورت داشتن سهميه) و همچنين معدل تراز شده داوطلبين تعيين مي گردد.
در رشته هاي نيمه متمرکز مانند نوازندگي،عکاسي،خبري،خبرنگاري و...،گزينش نهايي داوطلبان بر اساس امتياز کل و پس از انجام مصاحبه يا آزمون عملي صورت مي گيرد.
آزمون دوره هاي کارشناسي پيوسته-دانشگاه علمي-کاربردي
پذيرش داوطلبان آزاد يا شاغل براي دوره هاي کارشناسي پيوسته از بين دارندگان گواهينامه دوره پيش دانشگاهي يا ديپلم نظري نظام قديم مي باشد.
داوطلبان منعي از نظر نظام وظيفه نداشته باشند.
براي داوطلبان شاغل در رشته انتخابي خود علاوه بر احتساب نمره دروس عمومي و 2 برابر نمره کل آزمون ( مانند داوطلبان آزاد )، آزمون تخصصي نيز برگزار مي گردد و با اعمال ضرايب مربوطه اعمال خواهد شد.
زمان ثبت نام آزمون : نيمه دوم دي ماه بوده ضمن آنکه آزمون مربوطه در بهمن ماه برگزار خواهد شد.
از پذيرفته شدگان آزمون مطابق سر فصل هاي مصوب شهريه اخذ خواهد شد.
سدر سالهاي قبل دانشگاه علمي کاربردي بعضي از استانها در رشته کارداني شامل نرم افزار کامپيوتر، نرم افزار سيستم، معماري، شهرسازي، عمران، فناوري اطلاعات و ارتباطات ICT، بهداشتيار دامپزشکي، سفال و سراميک، مديريت بازرگاني، اموراداري ،حسابداري عمومي و حسابداري مالياتي به پذيرش دانشجو مبادرت ورزيد.
همچنين دانشگاه جامع علمي کاربردي در رشته کارداني شامل نرم افزار کامپيوتر ، فناوري اطلاعات و ارتباطات (IT) ، انتقال آب،امور دامي( تکنولوژي پرورش طيور )، احيا و بهره برداري بيابان، بهداشتيار دامپزشکي،امور اداري،حسابداري مالياتي،و مديريت بازرگاني پذيرش دانشجو داشت.


دانشگاه پیام نور و رشته های بدون کنکور پیام نور:
گزینش دانشجو در دانشگاه پیام نور به دو شیوه است ، یکی از طریق آزمون سراسری ، که شرایط آن در دفترچه راهنمای آزمون سراسری درج میشود و دیگری از طریق دوره های فراگیر و با شرط معدل ، در حال حاضر دوره های فراگیر دانشگاه پیام نور در رشته های آمار، الهیات و معارف اسلامی جغرافیای انسانی، حسابداری، روانشناسی عمومی، ریاضی(محض و کاربردی)، زبان و ادبیات فارسی، زیست شناسی و زمین شناسی و ... در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد . دارندگان دیپلم متوسطه نظام قدیم یا مدرک پیش دانشگاهی نظام جدید که طول دوره تحصیلات آنان مجموعا 12 سال باشد می توانند در یکی از رشته های دانشگاه پیام نور (دوره های فراگیر کارشناسی) ثبت نام کنند.
دانشپذیر باید تعداد واحدهایی را که دانشگاه فوق برای هر رشته معین نموده مطالعه کرده و در زمان تعیین شده در آزمون شرکت کند ، میانگین نمرات دانشپذیر باید حداقل 12 باشد و در هیچ درسی نمره کمتر 10 کسب نکند.


دوره هاي فراگير پيام نور در مقطع کارشناسي
يکي ديگر از زمينه هاي ادامه تحصيل دانش آموزان ديپلمه ي فني و حرفه اي و کاردانش، شرکت در دوره هاي فراگير پيام نور مي باشد. بر اين اساس کليه دانش آموزان فوق الذکر که موفق به اخذ ديپلم خود شده اند ، مجاز هستند در يکي از 3 دوره اين دانشگاه ثبت نام و شرکت نمايند که در ذيل به توضيح هر يک از اين 3 دوره خواهيم پرداخت.
الف) دوره هاي فراگير نيمه حضوري چند بخشي
ب) دوره هاي فراگير غير حضوري چندبخشي(آزمون محور و راديو تلوزيوني)
ج) دوره هاي فراگير غير حضوري چند بخشي آزمون الکترونيکي ( مجازي)
ذکر اين نکته در همين جا ضروري به نظر مي رسد که يکي ديگر از دوره هاي اين دانشگاه دوره هاي نيمه حضوري عادي مي باشد که چون دانش آموزان فني و حرفه اي و کاردانش مجاز به انتخاب رشته هاي مربوط به اين دوره نيستند از معرفي آن ها صرف نظر شده است.
کليات:
-
زمان ثبت نام اين دوره ها در دهه ي دوم اسفندماه تعيين گرديد.
-
زمان برگزاري آزمون تبديل وضعيت از دانشپذيري به دانشجويي در شهريور اعلام گرديد.
توضيح اين که با توجه به ماهيت دوره هاي فراگير دانشگاه پيام نور کليه داوطلبين واجد شرايط ثبت نام در اين دوره ها ملزم هستند که تعداد مشخصي واحد هاي درسي دانشگاهي(عمومي-اختصاصي) را متناسب با رشته ي دلخواه خود در اولين نيمسال ثبت نامي انتخاب و با موفقيت بگذرانند که به اين نيمسال، نيمسال دانشپذيري گفته مي شود. به عبارت ديگر دوره دانشجويي پس از پشت سر گذراندن دوره دانش پذيري امکان پذير خواهد بود.
-
اخذ حداقل نمره قبولي 10 در هر يک از دروس عمومي و اختصاصي و همچنين کسب حداقل ميانگين نمره 12 در کليه دروس براي تغيير وضعيت از دانش پذيري به دانشجويي ضروري مي باشد.
در صورتي که در يک يا دو درس نمره داوطلب کمتر از 10 باشد مي تواند به صورت مشروط در مقطع کارشناسي ثبت نام کند ليکن داوطلب مکلف است حداکثر تا پايان نيمسال دوم تحصيلي درس يا دروس مربوط را با موفقيت بگذرانند و در غير اين صورت از ادامه تحصيل محروم است.
-
در نيمسال دانشپذيري معافيت تحصيلي به دانش پذيران ذکور اين دانشگاه تعلق نمي گيرد.
-
هزينه تحصيل در نيمسال دانشپذيري و دوران دانشجوئي منطبق با سر فصل هاي مصوب اخذ خواهد شد.
-
فهرست منابع و دروس عمومي و اختصاصي هر رشته در دفتر چه ثبت نام درج شده است.
رشته ها و گرايش هاي مورد تقاضاي داوطلبان که در سال 85 معرفي شدند عبارتنداز : اديان و عرفان اسلامي- تاريخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامي – علوم قرآن و حديث- فلسفه و کلام اسلامي – فقه و مباني حقوق اسلامي- روانشناسي عمومي –آموزش و پرورش پيش دبستاني و دبستاني – مشاوره و راهنمايي – مديريت و برنامه ريزي آموزشي علوم اقتصادي ( اقتصاد نظري) – مديريت جهانگردي- مديريت صنعتي- مديريت دولتي
مديريت بازرگاني- حسابداري- زبان وادبيات فارسي – مهندسي کامپيوتر ( نرم افزار)- مهندسي فناوري اطلاعات – علوم کامپيوتر – مهندسي ماشين هاي کشاورزي و مکانيزاسيون- مهندسي کشاورزي(علوم دامي) – مهندسي منابع طبيعي( محيط زيست) مهندسي آب و خاک- مهندسي و مديريت و آباداني روستاها- مهندسي علوم کشاورزي- مهندسي اقتصاد کشاورزي – مهندسي صنايع- مهندس مديريت پروژه.
هريک از استان هاي کشور ، بسته به امکانات موجودشان تعدادي از رشته هاي فوق را دارا مي باشد.
دوره هاي فراگير غير حضوري چند بخشي (آزمون محور و راديو تلوزيوني(
دوره هاي فوق از ويژگيهاي نظام آموزشي با از راه دور است که دانشجو، نيازي به سر کلاس ندارد.
در اين نظام آموزشي داوطلب داراي شرايط ثبت نام مي تواند صرفا يکي از رشته هاي تحصيلي در يکي از بخش هاي اموزشي را انتخاب نمايد. همچنين مي تواند در هر کجاي کشور داوطلب يک رشته تحصيلي باشد و بومي بودن داوطلب شرط نيست. اين افراد با انتخاب يکي از دانشگاهاي جامع استاني ( استان مورد نظر داوطلب) در هنگام ثبت نام در زمان مقرر جهت شرکت در آزمون دانش پذيري اقدام خواهند نمود.
رشته هاي تحصيل مربوط به اين دوره عبارتتند از : اديان و عرفان اسلامي- علوم قرآن و حديث – فلسفه و کلام اسلامي – فقه و مباني حقوق اسلامي- روانشناسي عمومي – آموزش پيش دبستاني و دبستاني- مشاوره و راهنمايي – مديريت و برنامه ريزي آموزش – علوم اقتصادي گرايش اقتصاد نظري- مديريت جهانگردي- مديريت صنعتي- مديريت دولتي- مديريت بازرگاني – حسابداري- زبان وادبيات فارسي- مهندسي مديريت و آباداني روستاها – مهندسي کشاورزي گرايش اقتصاد کشاورزي .
لازم به ذکر است اکثر رشته ها ي فوق در نيمسال دانشپذيري ، طبق برنامه تنظيمي به صورت راديو تلوزيوني و از طريق شبکه آموزش پشتيباني مي گردد. ضمن آنکه توصيه موکد دانشگاه به داوطلبان، استفاده از برنامه هاي آموزشي تلوزيوني ( منطبق با رشته انتخابي)، پس از قبولي در دوره ي دانشپذيري مي باشد.
دروس دانشپذيري شامل دروس عمومي و اختصاصي منطبق با منابع از پيش تعيين شده مي باشد.(در دفترچه ي ثبت نام ذکر شده است) .
دوره هاي فراگير غير حضوري چند بخشي آموزش الکترونيکي(مجازي)
آموزش الکترونيکي و اينترنتي که اصطلاحا آموزش مجازي ناميده مي شود شيوه اي از ارائه ي آموزش دانشگاهي است که با الگو برداري از تجارت نوين جهاني آموزش از راه دور با استفاده از جديد ترين ابزارهاي چند رسانه اي سازمان دهي شده است.در اين شيوه آموزشي کليه آموزش هاي لازم از طريق لوح هاي فشرده و مواد آموزشي چند رسانه اي و با استفاده از اينترنت و به صورت تحت وب ارائه مي شود.
رشته هاي تحصيلي موجود در اين دوره عبارتند از علوم کامپيوتر – مهندسي فناوري اطلاعات و مهندسي کامپيوتر با گرايش نرم افزار که دانش پذير مي تواند در هر کجاي کشور داوطلب يک رشته ي تحصيلي باشد و بومي بودن داوطلب شرط نيست. و لذا دانشپذير بايد يکي از دانشگاههاي جامع استاني را ( مطابق جدول دانشگاها در دفتر چه ثبت نام) جهت شرکت در آزمون دوره دانش پذيري که در شهريورماه برگزار مي شود انتخاب نمايد.
در صورتي که دانش پذير در آزمون موفق شد دانشجوي دانشگاه پيام نور استان محل سکونت خود مي باشد . ولي براي شرکت در امتحانات پايان هر درس دانشگاهي در دوران دانشجويي به يکي از 3 حوزه انتخابي از بين مراکز و واحد هاي انتخابي خود که قبلا هنگام ثبت نام در فرم تقاضانامه ي ثبت نام انتخاب نموده است ، معرفي و امتحانات مربوطه برگزار خواهد شد.
فهرست منابع و دروس عمومي و اختصاصي شرکت کنندگان در آزمون دوره دانش پذيري در دفترچه ي ثبت نامي اين دانشگاه موجود مي باشد.


ورود به دانشگاه از طريق کنکور سراسري:
يکي ديگر از راههاي ادامه تحصيل فارغ التحصيلان هنرستان فني و حرفه اي و کاردانش از طريق شرکت در کنکور سراسري دانشگاهها و موسسات آموزش عالي مي باشد. اين قبيل افراد بايد براي نيل به اين هدف داراي مدرک پيش دانشگاهي باشند . به عبات ديگر توانسته باشند کليه واحد هاي مربوط به دوره پيش دانشگاهي (24 واحد درسي) را با موفقيت پشت سر گذاشته باشد. تحقق اين مسئله به 2 طريق زير امکان پذير خواهد بود.


از طريق ادامه تحصيل به صورت داوطلب آزاد:
اين روش از طريق ثبت نام در زمان مقرر در مراکز پيش دانشگاهي بزرگسالان و اخذ 12 واحد درسي مربوط به پيش دانشگاهي در هر رشته دلخواه اعم از رياضي و فيزيک،علوم تجربي،انساني و يا هنر در هر ترم از يکسال تحصيلي به شيوه داوطلب آزاد صورت مي پذيرد. بديهي است ثبت نام به شيوه داوطلبان آزاد منجر به معافيت تحصيلي نخواهد شد و داوطلبان پسري که به اين روش عمل مي کنند بايستي حتما از راهنمايي مشاوران بهره ببرند.
از طريق حضور در امتحان تغيير رشته:
کليه فارغ التحصيلان فني و حرفه اي و کاردانش و حتي دانش آموزان متقاضي ورود به رشته غير متناظر با ديپلم خود با هدف استفاده از معافيت تحصيلي و حضور در کلاسهاي درسي دوره پيش دانشگاهي مي توانند در آخرين سال يا ترم تحصيلي خود در دبيرستان در فرصت مقتضي در يکي از دبيرستانهاي بزرگسالان ناحيه يا منطقه تحصيلي خود که از طرف اداره آموزش و پرورش ناحيه يا منطقه تعيين مي گردد ثبت نام و برابر جدول امتحانات تغيير رشته (که نزد مشاوران مي باشد ) در امتحان دروس مربوطه شرکت نمايند. بديهي است در صورت کسب حد نصاب نمره لازم در هر درس ) که در بعضي دروس رشته هنر 12 مي باشد.) اين قبيل افراد مي توانند در ترم آتي با رعايت ظوابط و مقررات متقاضي ورود به مراکز پيش دانشگاهي روزانه يا بزرگسالان شوند.
تذکر الف): نمرات تغيير رشته هر درس قابل ذخيره براي ترم بعدي نيز مي باشد.
تذکر ب) : در صورتي که متقاضي امتحانات تغيير رشته بعضي يا تمامي دروس مربوط به تغيير رشته را در دوره متوسطه گذرانده و حد نصاب قبولي لازم را کسب نموده باشد از شرکت در امتحان تغيير رشته آن درس يا دروس معاف مي باشد.
مقاطع بالاتر تحصيلي
دوره هاي کارداني به کارشناسي ناپيوسته
ثبت نام ورود به دوره کارشناسي ناپيوسته از دوره هاي کارداني ( فوق ديپلم) پيوسته و ناپيوسته هر ساله در ارديبهشت ماه برگزار مي گردد.
دانشجويان سال آخر مقطع کارداني که حداکثر تا تاريخ سي ام بهمن ماه هر سال فارغ التحصيل مي گردند مجاز به ثبت نام مي باشند.
آزمون کارشناسي نا پيوسته در دو سطح رشته هاي گروه پزشکي و گروه غير پزشکي براي دوره هاي روزانه يا شبانه داراي پذيرش مي باشد.
رشته هاي گروه غير پزشکي شامل رشته هاي مربوط به گروه فني و مهندسي – کشاورزي- گروه هنر – گروه علوم انساني – و رشته هاي علوم آزمايشگاهي ، دامپزشکي و رشته آمار مي باشد.
هزينه مربوط به دوره شبانه و موسسات آموزش عالي غير انتفاعي و غير دولتي اين آزمون مطابق سر فصل هاي مصوب دريافت مي گردد.
دارندگان مدرک کارداني پيوسته نظام جديد آموزش متوسطه ، مجاز به شرکت در آزمون پذيرش دانشجو از دوره کارداني به کارشناسي ناپيوسته رشته هاي تحصيلي گروه آموزش پزشکي نمي باشند.
لازم به تذکر است تناسب و تجانس رشته انتخابي با رشته فارغ التحصيلي ضروري است.
روشن بودن وضعيت نظام وظيفه براي داوطلبان مرد ، وفق ضوابط و مقررات الزامي است.

نکته مهم:
ادامه تحصيل دارندگان مدرک کارداني ( اعم از فني و حرفه اي يا کاردانش) از طريق کنکور سراسري دانشگاهها و موسسات آموزش عالي ، بدون داشتن گواهينامه پيش دانشگاهي بلا مانع است.
جزئيات پذيرش بدون کنکور در دوره کارشناسي پيوسته و ناپيوسته
همچنين دانشجويان رتبه اول دوره کارداني در بين دانشجويان هم رشته و هم ورودي دانشگاه محل تحصيل که ظرف مدت 4 نيم سال دانش آموخته شوند و داراي ميانگين کل حداقل 18 باشند نيز مي توانند بدون آزمون وارد دوره کارشناسي ناپيوسته شوند. بر اساس آئين نامه جديد رتبه هاي اول تا سوم کشور مسابقه هاي دانشجويي آموزشکده هاي فني و حرفه اي براي ورود به دوره کارشناسي ناپيوسته در آموزشکده هاي فني و حرفه اي، دانشگاه علمي کاربردي و موسسه هاي آموزش عالي غيردولتي غيرانتفاعي نيز شامل برگزيدگان علمي براي ادامه تحصيل در دوره کارشناسي مي شوند.

سوال و جواب براي آشنايي بيشتر:
1-  آيا دانشگاههاي علمي – كاربردي هزينه بردارند؟
بله تمامي دانشگاهها به غير از روزانه هزينه بردار هستند .
2- دانشگاه جامع علمي – كاربردي وابسته به كدام موسسه است و آيا مدرك آن معتبر مي باشد؟
اين دانشگاه وابسته به وزارت علوم ، تحقيقات وفناوري است و مدرك فارغ التحصيلان اين دانشگاه نيز كاملاً معتبر است .
3- منظور از پیوسته و نا پیوسته چیست ؟
منظور از پیوسته در یک مقطع یا دوره ی تحصیلی آن است که تا دادن آن مدرک آزمونی یا کنکور دیگری در کار نخواهد بود . مثلا کارشناسی ارشد پیوسته به این معناست که پس از قبولی فرد درکنکور سراسری تاگرفتن کارشناسی یاگرفتن کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) این رشته هایی که لفظ پیوسته با آنها همراه است کنکور دیگری ندارند . مثلا معماری به صورت کارشناسی ارشد پیوسته است این بدان معناست که تا گرفتن فوق لیسانس می توان بدون وقفه ادامه تحصیل داد و کنکوری برای ورود به کارشناسی ارشد، برای دانشجویان معماری(کارشناسی ارشد پیوسته معماری) وجود نخواهد داشت. اما در مورد کاردانی در دانشگاه چیزی به نام کاردانی پیوسته وجود ندارد، بلکه کاردانی پیوسته برای دانشکده های فنی و حرفه ای است .
4-  کاردانی یا کارشناسی یعنی چه ؟
مقاطع تحصیلی عبارتند از:
الف) کاردانی (فوق دیپلم)
ب) کارشناسی (لیسانس)
ج) کارشناسی ارشد پیوسته (فوق لیسانس)
د) دکترای حرفه ای PH.D
5- آیا کسانی که مدرک کاردانی خود را ازآموزشکده فنی حرفه ای گرفته اند،می توانند در دوره های کاردانی به کارشناسی دانشگاه پیام نور (دوره های فراگیر) ودانشگاه جامع علمی – کاربردی ادامه تحصیل دهند ؟
طبق ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای پذیرش دانشپذیر دوره های فراگیر دانشگاه پیام نور، دارندگان مدارک دوره های ضمن خدمت، فنی و حرفه ای، کاردانش و دارندگان گواهینامه معادل کاردانی و سایر موارد مشابه نمی توانند در دوره های فراگیر دانشگاه پیام نور به عنوان دانشپذیر ثبت نام کنند .
طبق ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای آزمون دانشگاه جامع علمی – کاربردی دارندگان مدرک فوق دیپلم یا کاردانی موردتأییدوزارت علوم،تحقیقات و فناوری ویا شورای انقلاب فرهنگی می توانند در آزمون کاردانی به کارشناسی ناپیوسته دانشگاه جامع علمی-کاربردی ثبت نام کرده و شرکت نمایند و بر حسب ضوابط نسبت به انتخاب رشته مبادرت کنند.
6- لطفا در مورد اعتبار مدرک فارغ التحصیل دانشکده های دولتی، آزاد، پیام نور، علمی – کاربردی و دانشگاه مجازی توضیح دهید ؟
مدرک فارغ التحصیلان دانشگاه های دولتی، پیام نور، علمی – کاربردی و دانشگاه مجازی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معتبر است. مدرک فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی نیز معتبر است، اما این دانشگاه مستقل کار می کند و تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیست. در نهایت مدرک فارغ التحصیل هر دانشگاه با نام و نشان دانشگاهی که در آن تحصیل نموده اند، ارائه می گردد
7- فرق رشته های متمرکز و نیمه متمرکز چیست ؟
رشته هایی که پذیرش دانشجو درآنها نیاز به مصاحبه، معاینه و آزمون عملی و علمی دارد، رشته های نیمه متمرکز نامیده می شود و رشته هایی که پذیرش دانشجو در آن بدون طی مراحل فوق و فقط بر اساس نمرات آزمون سراسری صورت می گیرد رشته های متمرکز هستند. برخي رشته‌هاي نيمه‌متمركز: هنرهاي تجسمي(نقاشي)، گرافيك و تربيت بدني
8-  فرق نمره ی کل و رتبه چیست ؟
نمره ی کل داوطلب بر اساس نمره ی کل حاصل از نمره ی کل آزمون عمومی به علاوه سه برابر نمره ی کل آزمون اختصاصی ( با توجه به ضرایب ) تقسیم بر مجموع کل ضرایب محاسبه می شود و رتبه ی داوطلب بر اساس نمره ی کل آزمون و سهمیه ی ثبت نامی تعیین می شود
9-  سهمیه ی مناطق بر چه اساسی تعیین می شود ؟
سهمیه مناطق برای داوطلبان نظام قدیم بر اساس شهرستان محل تحصیل سه سال آخر دوره متوسطه یا هنرستان و برای فارغ التحصیلان و دانش آموزان دوره ی پیش دانشگاهی نظام جدید بر اساس بخش محل اخذ مدرک تحصیلی دوره ی پیش دانشگاهی و دو سال آخر دبیرستان یا هنرستان تعیین می گردد.
10- مدرک کدام دانشگاه معتبر است ؟
از لحاظ قانون استخدامی هیچ فرقی بین مدارک وجود ندارد.
11-  آیا با مدارک کارشناسی پیام نور می توان در کارشناسی ارشد سراسری شرکت کرد ؟
بله
12- آدرس سایت سنجش چیست ؟
www.sanjesh.org
13-  آدرس سايت آزمون دانشگاه آزاد چيست؟
www.azmoon.org
14- لطفا در مورد اعتبار مدرک فارغ التحصیل دانشکده های دولتی، آزاد، پیام نور، علمی – کاربردی و دانشگاه مجازی توضیح دهید ؟
مدرک فارغ التحصیلان دانشگاه های دولتی، پیام نور، علمی – کاربردی و دانشگاه مجازی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معتبر است. مدرک فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی نیز معتبر است، اما این دانشگاه مستقل کار می کند و تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیست. در نهایت مدرک فارغ التحصیل هر دانشگاه با نام و نشان دانشگاهی که در آن تحصیل نموده اند، ارائه می گردد.
15-  آیا کسانی که مدرک کاردانی خود را ازآموزشکده فنی حرفه ای گرفته اند،می توانند در دوره های کاردانی به کارشناسی دانشگاه پیام نور (دوره های فراگیر) ودانشگاه جامع علمی کاربردی ادامه تحصیل دهند ؟
طبق ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای پذیرش دانشپذیر دوره های فراگیر دانشگاه پیام نور، دارندگان مدارک دوره های ضمن خدمت، فنی و حرفه ای، کاردانش و دارندگان گواهینامه معادل کاردانی و سایر موارد مشابه نمی توانند در دوره های فراگیر دانشگاه پیام نور به عنوان دانشپذیر ثبت نام کنند .
طبق ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای آزمون دانشگاه جامع علمی – کاربردی دارندگان مدک فوق دیپلم یا کاردانی موردتأییدوزارت علوم،تحقیقات و فناوری ویا شورای انقلاب فرهنگی می توانند در آزمون کاردانی به کارشناسی ناپیوسته دانشگاه جامع علمی-کاربردی ثبت نام کرده و شرکت نمایند و بر حسب ضوابط نسبت به انتخاب رشته مبادرت کنند
16-  آيا در آزمون كارداني فني و حرفه اي رشته انتخابي بايد متناسب با رشته تحصيلي مان باشد يا در هر رشته اي كه بخواهيم مي توانيم ثبت نام و آزمون بدهيم؟
در آزمون كارداني دوره فني و حرفه اي رشته انتخابي بايد متناسب با رشته تحصيلي باشد و نمي توانيد در رشته هاي ديگر آزمون دهيد.
17- آيا فارغ التحصيلان دانشكده هاي فني و حرفه اي مي توانند در آزمون دانشگاه جامع علمي- كاربردي شركت كنند؟
بله . مي توانيد در آزمون دانشگاه جامع علمي – كاربردي شركت كنيد.
18- دفترچه كارداني پيوسته آموزشكده هاي فني و حرفه اي چه موقع توزيع مي شود؟
مشخصات برگزاري آزمون هاي ورودي مراكز آموزشي دوره‌هاي كارداني پيوسته كامپيوتر:
الف) دانشگاه آزاد اسلامي: زمان توزيع دفترچه ها: تير ماه - زمان آزمون: شهريورماه
ب) دانشگاه جامع علمي-كاربردي بصورت ترمي: زمان توزيع دفترچه ها: مهرماه - زمان آزمون: دي ماه
ج) دانشگاه جامع علمي-كاربردي بصورت پودماني: پذيرش دانشجو در شهريورماه و بهمن ماه بصورت فراگير انجام مي گردد.
د) آموزشكده هاي فني و حرفه اي: زمان توزيع دفترچه ها : ارديبهشت ماه - زمان آزمون: مرداد ماه
19-  آيا كساني كه در هنرستان تحصيل مي كنند، فقط مجاز به شركت در آزمونهاي كارداني هستند؟
-
كساني كه در هنرستان تحصيل مي كنند تنها مي توانند در آزمون كارداني پيوسته شركت كنند. اين دسته از داوطلبان چنانچه مايل باشند مي توانند در آزمونهاي سراسري شركت نمايند اما بايد دوره پيش دانشگاهي را بگذرانند.
20- تكميل ظرفيت چيست؟
با توجه به اينكه برخي از هنرجويان رشته هاي فني نتوانسته اند تا پايان شهريور ديپلم خود را كسب نمايند ولي در دانشگاه قبول شده اند جايگاه اينان خالي مي باشد و در آذرماه از طريق سازمان سنجش از تمام كساني كه در آزمون ورودي سال ذكر شده شركت كرده اند دعوت مي‌شود بار ديگر ثبت نام كرده و بر اساس تراز قبلي در صورت كسب نتيجه قبول خواهند شد.
21-  تراز چيست و چه تفاوتي با نمره خام دارد؟
تراز نمره اي است كه داوطلب با توجه به درصد هايي ( نمره خام ) كه كسب كرده در مقابل ديگر داوطلبان سنجيده مي‌شود. مثلا هنرجويي دو درس را 10 درصد نمره خام گرفته است. در درس الف داوطلبان ديگر اكثرا نمرات خام خوبي كسب كرده اند ولي در درس ب بهترين نمره 20 درصد است. با توجه به اين مسئله هنرجو در درس الف تراز پائيني دارد ولي در درس ب تراز خيلي خوبي خواهد داشت.
22- بالاترين تراز و پائين ترين تراز چه اعدادي مي توانند باشند؟
بالاترين تراز بسته به آزمون 9000 يا 10000 مي باشد و اگر كسي نمره خام 0 درصد داشته باشد تراز او حدود 3500 است و اگر كسي تمام تستها را غلط بزند نمره خام منهاي 33 درصد داشته و تراز نزديك 2000 است.

با آرزوی موفقیت شما